Українські молочарі взяли участь у торговій місії в Тайвані



З 25 по 30 червня делегація українських молокопереробних підприємств брала участь у торговій місії в Тайвані з метою оцінки потенціалу молочного ринку країни і перспектив розвитку експорту.

До складу делегації входили представники молокопереробних підприємств ПрАТ «Тернопільський молокозавод», ПП «Білоцерківська агропромислова група», ТОВ «ДейріКо». Ініціатором та організатором торгової місії виступила Рада з питань експорту продовольства (UFEB).

У рамках ділового візиту українські виробники провели ряд зустрічей з місцевими імпортерами та дистриб’юторами. Попередні перемовини показали, що українські виробники можуть бути конкурентними в сегменті вершкового масла, сухого знежиреного та цільного молока, а також казеїнатів в якості високобілкової харчової добавки.

«На споживчі вподобання тайванців все більший вплив має так звана «західна дієта», яка сприяє використанню вершкового масла, зокрема в кондитерській та хлібопекарській галузі, а також секторі громадського харчування, — зазначила керівник відділу міжнародної кооперації UFEB Анна Бондарчук. — Так, загальне споживання масла у 2017 році досягло 75 тис. тон, що було обумовлене високим попитом кондитерського ринку на масло вершкове. Імпорт становив 17,6 тис тон масла з вмістом жиру щонайменше 80%».

Споживачі стають більш свідомими у здоровому харчування, збільшуючи попит на корисні інгредієнти, зокрема цільне зерно, свіжі фрукти, натуральне масло, сухі молочні інгредієнти та харчові добавки. Це, в свою чергу, сприяє диверсифікації кондитерського бізнесу.

Крім того, у липні 2017 набули чинності нові вимоги щодо маркування масла, вершків та маргарину. Згідно нових правил, вершковим маслом можна вважати продукт, який містить щонайменше 80% молочного жиру. Таким чином, місцеві кондитери опинилися перед ситуацією дефіциту високоякісного масла. А для українських виробників це є хорошою нагодою зайняти свою нішу на ринку Тайвані.

Українська делегація мала можливість відвідати найбільшого виробника кондитерської продукції I-Mei Foods Co, який щомісяця імпортує понад 40 контейнерів сухого молока для потреб виробництва; компанію Namchow Group – лідера ринку харчових жирів у сегменті b2b, зокрема вершкового масла. Крім того, відбувся візит на головні порти країни Тайбей і Гаосюн та зустрічі з найбільшими контейнерними перевізниками Evergreen та Yang Ming для обговорення трейдингу та логістики до Тайваню.

* Згідно даних Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів Тайваню (TFDA), ринок країни відкритий для наступних груп молочних продуктів з України: 0405 – масло вершкове та iншi жири, виробленi з молока; 040210 - молоко та вершки  у порошку, гранулах чи інших твердих видах, з вмістом жирів не більш як 1,5 мас. %; 040410 - молочна сироватка, згущена або незгущена, з доданням або без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин; 0402211100 – сухе молоко цільне.

1 січня 2018 року вступили в силу Положення про систематичну інспекцію імпортованих харчових продуктів. Згідно яких, TFDA зобов’язана проводити системний аудит системи безпечності харчових продуктів країни-експортера перш ніж, вони зможуть поставляли продукт на територію Тайваню.